ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турски компании са инвестирали 2.5 млрд. евро у нас

“В България работят около 70 големи турски компании, чиито инвестиции достигат 2.5 милиарда евро, а откритите работни места са 15 000”, заяви посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок пред участниците във форума “Възможности за пазара на труда в Североизточна България”, организиран от Министерството на труда и социалната политика.

В разговора участва премиерът акад. Николай Денков и министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Посланикът посочи, че Турция е третият по големина търговски партньор на България и стокообменът между двете страни е надхвърлил 7.4 милиарда долара. 

Тя уточни, че една от най-големите трудности, с която се сблъскват инвеститорите от родината й, е намирането на квалифицирана работна ръка. В същото време – когато някоя фирма поиска да внесе персонал от Турция, има квоти и законови пречки. Според нея е от голямо значение съвместното сътрудничество между университетите и индустриалните среди, за да може проблемът да намери решение.

Айлин Секизкьок допълни, че би било добре професионалните гимназии да осигуряват квалифицирани специалисти, необходими за фирмите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст