ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кюстендилци излизат на протест срещу либерализацията на пазара на електроенергия

Огнян Атанасов

С този законопроект, изготвен от Министерството на енергетиката, на практика либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители става от 1 януари 2024 година.

Затова предупреди общинският съветник от Кюстендил инж. Огнян Атанасов в интервю пред БНР. 

Атанасов обяви, че днес, 30 август, се подготвя протест в Кюстендил. Той бе категоричен, че ако няма протести сега, то след това вече всички ще бъдат поставени пред свършен факт.

Общинският съветник посочи, че преди две години изведнъж цената на електроенергията за бизнеса е излетяла нагоре и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е нямала лостове да се намеси. Според него цените ще бъдат най-малко два пъти по-високи, ако законопроектът бъде приет в този му вид.

Той уточни обаче, че ако се приемат предложенията на КЕВР, националния омбудсман, КНСБ и други организации, няма да се стигне до такова повишение.

Атанасов подчерта, че компенсационен механизъм, който трябва да осигури 1 400 000 000 лева на година, не е предвиден и не е разписан в закона.

Той изрази недоволството си, че през двете години преходен период – от 2024 г. до 2026 г., когато всички битови потребители ще трябва да купуват ток от свободния пазар, никъде не е предвиден механизъм за компенсация. Според него именно държавата трябва да обере “луфта” в преходния период, който е в размер на 1 400 000 000 лева на година.

Атанасов посочи, че за първи път вижда законопроект, в който е записано, че клиентът трябва да сключи минимум едногодишен договор с крайния търговец на електроенергия и ако реши да го прекрати, дължи такса смяна на доставчик и такса прекратяване на договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст