Бежанските центрове в Любимец и Бусманци с над 150% заети места

„Има драстично увеличаване на броя на настанените бежанци в Любимец и това води до ескалация на напрежението. Над 150% е заетостта, което означава над 2200 души са в двата центъра – Любимец и Бусманци“.

Това заяви пред bTV Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), във връзка с масовия бой с колани, щайги и плоскости между бежанци в Любимец, при който пострадаха трима души.

В останалите шест центъра на агенцията заетостта достига общо 75 процента. А при над 90% крие много рискове и опасности както за настанените лица, така и за служителите и хората, които са около центровете.

По думите ѝ в момента сигурността на подобни места е обезпечена и МВР изключително внимателно подбира персонала. Тошева посочи, че се провеждат и беседи, за да не се стига до подобно напрежение отново.

Тошева добави, че районната прокуратура в Хасково е образувала досъдебно производство за хулиганство след инцидента в Любимец. И вече са разпитани свидетели, назначени са и медицински експертизи.

Мариана Тошева предостави данни и за украинските граждани, които са с временна закрила у нас:

По думите на Тошева има изключително висок ръст на хората от Близкия изток, които искат закрила у нас. Към 27 август са подадени близо 13 000 молби.

Председателят на агенцията подчерта, че това води до изключително голямо натоварване на служителите й. Според нея увеличеният брой настанени е и един от рисковете да се случват по-често инциденти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст