Денят по диагонал – 1 септември 2023 г.

Парламент нова зала

Депутатите се връщат от ваканция, ще заседават в бившия партиен дом

Открива се есенната сесия на 49-ия парламент. Депутатите се връщат от лятна ваканция, като вече ще заседават в сградата на бившия партиен дом. Парламентът ще се помещава там поне три години, защото старата сграда на площад “Народно събрание” се ремонтира. На едно място ще бъдат комисиите, стаите на парламентарните групи и ръководството на парламента.

Борисов каза, че е имало срещи с Алексей Петров във връзка с формирането на кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е участвал в срещи между представители на ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и основателя на “Лев Инс” Алексей Петров във връзка със съставянето на редовното правителство. “Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков и тях. Срещи сме провеждали с него, той – с тях, за да може да има дори някакво крехко доверие”, каза Борисов пред журналисти преди откриването на есенната сесия на парламента. 

За главен секретар на МВР ще бъде предложен досегашният заместник Живко Коцев

За главен секретар на МВР ще бъде предложен досегашният заместник главен секретар Живко Коцев. Това обяви пред журналисти в парламента премиерът Николай Денков. Той уточни, че предстои номинацията на Коцев да се обсъди в Министерския съвет е да се предложи за съгласуване с президента. “Всички мотиви, които бяха представени за смяната на този главен секретар, са професионални. Ако ги погледнете, няма да видите нито един политически мотив“, каза премиерът.

Депозитите леко губят темпо

За втори пореден месец през август темпът на увеличаване на депозитите в банките се забавя. Според статистиката на БНБ такова забавяне е имало и през юли. Спестяванията в кредитните институции тогава са били 120.116 млрд. лв., като са забавили годишното си увеличение до 10.8%, при 12.3% през юни. Сумата възлиза на 64.3% от брутния вътрешен продукт. Явно трендът се обръща, но защо?

Няма спасение от банкоматите копърки!

Сигнали срещу тези „златни“ банкомати са подавани още през 2020 г., най-вече от курортни селища по морето, но нищо не може да се направи, защото те са напълно законни. Потърпевши се оплакват, че ATM устройствата на американската компания Euronet вземат около 110 лв. за теглене на 800 лв. (с превалутиране) от еврова сметка. Огромната удръжка идва основно от крайно неизгодния за клиента валутен курс. За теглене на 400 лева банкоматът “гълта” такса в размер на 40 и кусур лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст