ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите се връщат от ваканция, ще заседават в бившия партиен дом

Парламент нова зала

Открива се есенната сесия на 49-ия парламент. Депутатите се връщат от лятна ваканция, като вече ще заседават в сградата на бившия партиен дом. Парламентът ще се помещава там поне три години, защото старата сграда на площад “Народно събрание” се ремонтира. На едно място ще бъдат комисиите, стаите на парламентарните групи и ръководството на парламента. Решението за преместването бе обявено в началото на август от председателя на парламента и депутат от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Опити за трайно преместване на депутатите в сградата на бившия партиен дом бе направен и в рамките на 44-ото Народно събрание, чиято десета сесия бе открита в изцяло ремонтираната зала „Св. София“. Ремонтът струваше близо 18 млн. лева. Но депутатите от 45-ия парламент взеха решение да се върнат в старата сграда и заседанията на следващите парламенти се провеждаха там. Решението за преместването в новата зала през 2020 година предизвика недоволство заради с работата на парламентарните журналисти и ограничаването на достъпа им до народните представители.

Сега медиите отново няма да имат достъп до работните помещения на парламентарните групи. Достъпът ще бъде на две места – във фоайето на централния вход, откъдето се очакват да влизат депутатите, както и пред пленарната зала на третия етаж.

В началото и на новата пленарна сесия ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Парламентарните групи ще излязат с декларации с основните им приоритети през новия сезон.

Проектопрограмата на депутатите за петък за предвижда блицконтрол с въпроси към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, освобождаването на Вежди Рашидов от ГЕРБ като народен представител. Той подаде оставка, след като си позволи грубо изказване по адрес на жените, пострадали от сексуално насилие, по време на заседание по казуса “Дебора”.

Очаква се на днешното заседание да присъстват финансовият министър Асен Василев и вътрешният Калин Стоянов, заедно с още десет министри. Те ще отговарят на въпроси на депутатите. В същото време пред сградата на парламента служители на Агенцията за борба с градушки готвят протест заради ниски заплати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст