ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американският лек суров петрол WTI проби психологическите 85 долара за барел

петрол

Петролните котировки се повишиха за седми пореден ден на 1 септември – най-продължителният възход от янури насам, след като продължилите с месеци усилия на ОПЕК+ да редуцира доставките ограничи физическото предлагане, а Китай предложи нови решения в подкрепа на икономиката си – ключов двигател на глобалното потребление на черно злато. В резултат котировките на фючърсните контракти на базовия американски сорт WTI с доставка през октомври надхвърлиха психологическите 85 щ. долара за барел и приключиха седмичната си търговия на 1 сетември на 85.55 долара за барел – дневен ръст от 2.30% и най-високата стойност от ноември 2022-а. От началото на седмицата американските петролни фючърси са повишили пазарната си оценка с около 6% – най-голямата седмична печалба от април насам. Петролът сорт “Брент” с доставка през ноември “затвори” седмицата на 88.55 долара за барел – с почти 2% повече от последния ден на август.

Ценовият подем е резултат от усилията, които Саудитска Арабия полага от април, да ореже добива на ОПЕК и партньорите на организацията, за да повиши линеещите цени на черното злато. Началото на капанията даде тласък на петролните котировки, но впоследствие те отново тръгнаха надолу заради стабилните руски доставки и опасенията от редуциране на китайското потребление. От края на юни обаче цените тръгнаха устойчиво нагоре след като саудитските петролни пратки паднаха до най-ниските си равнища от години насам, Русия започна да изпълнява сърцато ангажимента си да подкрепи петролните котировки като свие производството, а Китай започна да въвежда поредица от мерки за засилване на националното стопанство.

По оценка на анализатори от бранша, 85 щ. долара за барел WTI е много силно психологическо равнище и пробивът му потвърждава увереността на търговците, че саудитските редукции дават резултат, а китайските стимули ще заработят. Експертите смятат, че цените ще успеят да се задържат над 85 долара за барел, но първоначално ще има тестове и връщания под него.

Черното злато получи подкрепа и от публикуваните на 1 септември денни за пазара на труда на Съединените щати: безработицата се е повишила до 3.8% през август и е най-висока от повече от година насам, ръстът на увеличение на заплатите се забавя, а американските работодатели са назначили 187 хил. нови служители на трудов договор (без заетите в селското стопанство). Това показва, че щатската икономика остава устойчива въпреки че лихвените проценти са на най-високите си равнища (в диапазона 5.25-5.50% за базовата лихва) за последните 22 години. От една страна тези данни могат да мотивират евентуална лихвена пауза през септември или дори прекратяване на възходящия лихвен цикъл на Федералния резерв. От друга – председателят на институцията Джеръм Пауъл увери в речта си на 25 август в Джаксън Хол, че борбата срещу инфлацията (която през юли падна до 3.3%) ще продължи докато той и колегите му “не си свършат работата”.

Разликата в котировките на най-близките два декемврйски фючърсни контракти на WTI е най-голяма за последната година, което също подсказва по-нататъшно поскъпване на горивото. Това изобщо не е неочаквано предвид факта, че запълването на хранилищата в ключовия американски център за петролни резерви в Къшинг, щата Оклахома, продължава да спада.

В процеса на свиване на предлагането се завръщат и залозите за 100 щ. долара за барел черно злато. Броят на опциите с възможност за покупка на горивото на 100 долара за барел през идните 12 месеца се е увеличил от 80 хил. контракта в средата на юли до 120 хил. на 1 септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст