ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП официално издигна Ваня Григорова за кмет на София

Коалиция “БСП за България” официално издигна кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София. “Тръгваме в нелека битка за София. Ние ще се борим най-вече за това “сглобката”, която се получи на национално ниво, да не позволим да се получи отново и в София”, заяви председателят на БСП-София Иван Таков.

На заседанието на Градската конференция на БСП-София беше утвърдена коалиционната формула за участие в местните избори и беше подредена листата за общински съветници. Григорова ще оглави и листата за общински съветници на лявата коалиция. БСП ще се яви на местните избори в столицата заедно с коалиция “Левицата!”, коалиция “Неутрална България”, ПП “Европейска сигурност и интеграция”, ПП “Бг социалдемокрация и евролевица”, ПП “Атака”, Отечествен съюз и Земеделски съюз “Александър Стамболийски“.

“Градската конференция утвърди Ваня Григорова по мое предложение да бъде и водач на листата за общински съветници”, каза Таков, който ще бъде на второ място. “Първият ни коалиционен партньор е на шесто място в листата, имаме гражданска квота на десето и 13-о място. От 20-о място нататък имаме още десетина места, запазени за гражданска квота и коалиционни партньори”, допълни той.

Григорова благодари за единодушната подкрепа от Градската конференция на БСП-София за номинацията ѝ за кмет и за категоричната подкрепа да води листата за общински съветници. “Очаквам подкрепа и от останалите коалиционни партньори, тъй като целта ни е обединение на левите сили, които са със социална насоченост в София, така че да можем да преборим нашите опоненти, чиято единствена цел е да продължат грабежа в София, който продължава 33 години и чиято основна идеология е „всичко е пазар. Взеха водата, взеха планината, не забравиха да заграбят и боклука“, посочи тя.

“Сглобката” е тази, която ще се опита и на местните избори да вземе в ръцете си втория по големина бюджет в България. Първият вече е в техни ръце. Ние ще се опитаме да дадем кураж на истинското коалиционно мнозинство в София, а именно работещите софиянци, които трябва да кажат как трябва да се управлява столицата в интерес на обикновените граждани”, отбеляза кандидат-кметът.

На въпрос за общинската жилищна политика, Григорова отговори, че има множество механизми, които могат да се приложат. Тя даде за пример Германия и австрийската столица Виена, където имали най-големия общински жилищен фонд. “Когато един частен инвеститор строи блок и то особено на общинска земя, никак не е невъзможно част от жилищата, които се строят, да отиват за общински нужди – дали за жилищни такива, или за обществени, няма значение. Ние имаме огромна нужда от социална инфраструктура в София”, допълни тя.

Иван Таков изтъкна, че групата на БСП от години настоява най-накрая Столична община да има жилищна политика. През 1989 година Столична община “се събужда” със 120 хиляди общински жилища, в момента те са под 7000, посочи той. По думите му проблемът е не по-малко сериозен отколкото проблемът с детските градини и с яслите. Има проблем и с кварталната инфраструктура и затова от години социалистите настоявали да има децентрализация на бюджета на СО, както и повече пари да отиват към кварталите и към районните кметове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст