Австралия преосмисля затварянето на най-голямата си централа на въглища

Австралийският щат Нов Южен Уес ще отложи разговорите с енергийната компания “Ориджин енърджи” за плановете си да затвори най-голямата електроцентрала на въглища през 2025-а заради растящите опасения за бъдещите енергийни доставки. Рисковете от забавяне на проектите за нови мощности, генерирани от възобновяеми енергийни източници и за съхраняване на енергията, успоредно с необходимостта от допълнителна инфраструктура за пренос и разпределение налагат временно удължаване на срока на експлоатация на централата на дружеството “Ераринг”, пише в анализ, възложен от управата на Нов Южен Уелс, публикуван на 5 септември.

В момента “Ераринг”, която се намира на около 120 км от Сидни, захранва с електричество почти 25% от най-гъсто населения щат на Австралия. “Ориджин енърджи”, която прие офертата за поглъщането си от консорциум, оглавен от канадската инвестиционна компания “Брукфийлд асет мениджмънт”, е представила ускорен графика за затваряне на обекта като се мотивира с ниска рентабилност заради конкуренцията на енергийни източници с по-ниска себестойност.

Австралийският енергиен мрежови оператор посочи още през миналия месец рисковете от недостиг на енергиен капацитет през следващото десетилетие след като почти две трети от мощностите на въглища бъдат изведени от експлоатация. Въпреки че инвестициите в големи проекти за възобновяема енергия са скочили повече от два пъти през миналата година, потреблението на енергия се очаква да се увеличава заради естествения прирастна населениетот.  

В официално изявление от 5 септември местната власт на Нови Южен Уелс уверява, че ще продължи да насърчава и да подпомага по-бързото навлизане на възобновяемата енергия и на необходимата за нея инфраструктура и ще стимулира домакинствата и бизнеса да монтират малки локални “зелени” енерийни източници.

“Едно от най-големите предизвикателства пред Нов Южен Уелс е да гарантира непрекъсваемо захранване с електричество и същевременно да осъществи най-голямата промяна на енергийния микс и потребление във възможно най-кратките срокове в историята на страната”, декларира премиерът на щата Крис Минс.

Регистрираната в Сидни “Ориджин енърджи” ще продължи преговорите с щатската власт и ще се постарае “да се справи с икономическите предизвикателства пред централата и да предотврати всякакви рискове за надеждно електрозахранване”, обещава в официално изявление компанията. В него се посочва още, че “Ориджин” няма да се поколебае да прекрати производството на енергия от въглища когато има достатъчно възобновяеми източници и устойчив и сигурен капацитет за енергиен пренос и разпределение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст