ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Антъни Блинкен е на изненадващо посещение в Киев

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на изненадващо посещение в Киев, предаде ABC News. Предстои да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Очаква се по време на визитата си Блинкен да обяви нова финансова помощ за Украйна на стойност от над 1 милиард долара.

Това е четвъртото посещение на Блинкен в Киев, откакто Русия нахлу в Украйна. То до последно не бе потвърдено от Държавния департамент, но още от вчера центърът на Киев бе отцепен.

В специално изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър съобщи, че Блинкен е пристигнал в Украйна на 6 септември, за да се срещне с високопоставени украински служители и да демонстрира непоколебимия ангажимент на Съединените щати в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост и демокрацията в Украйна, предвид руската агресия.

Милър уточни, че държавният секретар ще се запознае с енергийните и хуманитарните нужди на Украйна, а също и с тези, свързани със сигурността й, като след това ще обяви как Съединените щати ще могат да продължат да подкрепят Украйна в тези сфери.

По отношение на новата финансова помощ от над 1 милиард долара служител на Държавния департамент коментира, че този нов пакет от мерки ще има за цел да подкрепи Украйна в усилията й да пробие „порочни отбранителни линии“, наложени от руските сили. Освен това противовъздушната отбрана на Украйна ще продължи да бъде първостепенен приоритет, става ясно от думите на източника на ABC News.

Графикът на Блинкен е изпълнен със срещи – както с президента на Украйна Володимир Зеленски, така и с премиера Денис Шмихал и с външния министър Дмитро Кулеба. Държавният секретар планира да остане в Украйна два дни, като през втория ден се надява да посети някои културни забележителности.

Посещението на Антъни Блинкен идва в момент, когато администрацията на президента Джо Байдън е в очакване да види дали Конгресът ще даде зелена светлина на исканите допълнителни 24 милиарда долара в помощ за Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обеща по-рано, че контролираната от републиканците институция няма да предаде „празен чек“ на Украйна. И последният законопроект, включващ разходите по значителната помощ за Украйна, беше приет с широка двупартийна подкрепа. Но тези дни, за първи път от началото на войната, висши служители на администрацията изразиха загриженост, че от Капитолийския хълм са разколебани в подкрепата си за Украйна.

В рамките на срещите си Блинкен ще насочи вниманието си към усилията за възстановяване на Украйна и основната цел на администрацията в Киев – придвижване на страната към Запада и евентуално членство в Европейския съюз, като ще избягва да коментира трудните реалности и описваната от мнозина война на изтощение.

Посещението на Блинкен в Киев съвпада и с дългоочакваната контраофанзива на Украйна, която е скромна по размери, в сравнение с офанзивата миналата есен.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски посети райони на фронта, за да насърчи успехите на армията си. Засега американските официални лица се въздържат да дават оценки на контраофанзивата, насърчавайки наблюдателите да се концентрират върху голямата картина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст