Вицепремиерът Мария Габриел води делегацията ни на срещата на Инициативата “Три морета”

Парламент Мария Габриел

Това е станало по предложение на президента Румен Радев

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обяви на страницата си във Фейсбук, че по предложение на държавния глава Румен Радев ръководи българската делегация, която участва в Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета“ в Букурещ, Румъния.  

Във форума ще се включат лидерите на 12-те страни участнички в инициативата – Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република. Инициативата „Три морета“ е политически проект, който насърчава сътрудничеството в развитието на инфраструктурата в секторите на енергетиката, транспорта и дигитализацията. Регионът „Три морета“ е географски и икономически граничен район на Европейския съюз. 

Инициативата е учредена на ниво държавни глави през 2015 г. като платформа за сътрудничество между страните, разположени в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави. Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.

Сигурността в региона, икономическото развитие, подобряването на регионалната свързаност, инвестициите за значими за региона инфраструктурни проекти, са сред водещите теми, които ще бъдат обсъдени на форума, посочва още в поста си Мария Габриел. 

На срещата на върха ще бъде приета и съвместна Декларация, отразяваща общите цели и приоритетни теми за страните участнички в Инициативата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст