ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България представя два проекта с регионално значение на панаира в Солун

На Международния панаир в Солун ще бъдат обявени два ключови проекта от регионално значение. Това съобщава министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в интервю за БТА. 

Единият е изцяло български проект, който ще има регионално значение, а другият е партньорство с гръцка компания, отново български иновативен продукт, който стартира своята основна дейност в Гърция.

Тази година България е почетна страна участник в най-голямото търговско изложение в Югоизточна Европа, което ще се проведе между 9 и 17 септември. Министър Богданов посочва, че това е изключително важно от гледна точка на факта, че Гърция е наш ключов търговски партньор – през миналата година стокообменът между двете страни е за около 6 млрд. евро. А южната ни съседка е и един от най-големите инвеститори у нас.

По данни на БНБ сумарните вложения от Гърция в България към края на 2021 г. възлизат на 2.81 млрд. евро. Гърция не е глобален инвеститор и почти всички изходящи парични потоци са насочени към околните страни (България, Румъния, Сърбия, РС Македония). Водещи сектори за гръцките инвестиции са: производство на метали, финанси (банково дело), производство на храни и напитки, търговия, недвижимо имущество, текстил и строителство.

На българския национален щанд в Солун ще бъдат представени предприятия, организации и институции като Българската агенция за инвестиции (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други.

На панаира ще вземат участие около 60 български компании от секторите високи технологии и ИТ, строителство и инфраструктура, хранително-вкусова промишленост, транспорт и машиностроене. В рамките на изложението ще се състои и бизнес форум. 
В него участие ще вземат министри и представители на различни институции и компании. По време на форума ще бъде поставен акцент върху насърчаването на двустранните отношение между България и Гърция в областите – инвестиции, иновации, инфраструктура, енергетика, туризъм и други. Ще бъдат проведени много бизнес срещи между български изложители и гръцки компании.

По думите на министъра, за страната ни е важно да покаже ново технологично лице, насочено към компании и проекти, свързани с високи технологии и приоритетни сектори от регионално значение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст