ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 7 септември 2023 г.

Депутатите направиха ротация в ръководството на правната комисия в парламента

Депутатите направиха ротация в ръководството на Комисията по правни въпроси на Народното събрание. Заместник-председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ-СДС беше избрана за неин председател, а сегашният председател Стою Стоев от ПП-ДБ беше освободен от поста и избран за заместник-председател на комисията.

Вестагер иска ЕИБ да поема по-голям риск

Маргрете Вестагер обещава да поема по-голям риск в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), ако тя стане неин председател, защото сегашният консервативен подход на кредитора няма да е достатъчно ефективен за зеления преход и за възстановяването на Украйна. В първото си интервю (за “Файненшъл таймс”) след като напусна Европейската комисия, за да се включи в надпреварата за висшата позиция, бившият еврокомисар за честната конкуренция посочва, че ЕИБ играе “все по-важна стратегическа” роля за съюза.

Парламентът прие на първо четене допълнителни регулации за новите шофьори

Народното събрание прие на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата – три са внесени от ПП-ДБ и един – от ГЕРБ-СДС. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС, предвижда органите на МВР да спират превозните средства и да проверяват документите за самоличност и книжките както на водача, така и на пътниците и ако имат невръчени електронни фишове за нарушения, да им ги дават. 

Във фонда за бедствия има над 60 млн. лв. свободен ресурс

“В бюджета във фонда за бедствия и аварии има средства. По предварителни оценки, които в момента получаваме, има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, за около 20-30 млн. лева. В момента свободният ресурс е над 60 млн. лева във фонда за бедствия и аварии“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев след срещата на комисията за бедствия и аварии, която бе свикана по повод наводнението в Царево, случило се на 5 септември, взело четири жертви и нанесло сериозни щети на инфраструктурата.

Кабинетът обяви Ден на национален траур на 8 септември

Утрешният ден (8 септември) ще бъде Ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г., реши кабинетът. В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст