ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зам.-председателката на ЕП призова за помощ от ЕС за пострадалите от наводненията

катарина барли
Катарина Барли

Би било грешка да се смята, че това са обикновени метеорологични явления, каза Катарина Барли

Зам.-председателката на Европейския парламент (ЕП) Катарина Барли призова за помощ от ЕС за страните в Югоизточна Европа, силно засегнати от неотдавнашните смъртоносни бури и наводнения, съобщи днес медийната група „Редакционснецверк Дойчланд“ (Redaktionsnetzwerk Deutschland), цитирана от ДПА и БТА.

Както при предишни природни бедствия в други държави членки, Фонд за „Солидарност“ на ЕС трябва да се използва за възстановяване, каза Барли пред германската медийна група в становище, публикувано днес и предоставено предварително на ДПА.

„Би било грешка да се смята, че това са обикновени метеорологични явления, каза Барли, която е член на управляващата във ФРГ Германска социалдемократическа партия.

Манфред Вебер, един от водещите германски политици в Европарламента, поиска повече средства за европейска гражданска защита.

„Променящите се климатични условия принуждават всички наши страни да инвестират повече в адаптирането към климата и нашите служби за спешна помощ“, каза Вебер, който е лидер на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент.

„Точно както ЕС подкрепи Германия с повече от 600 милиона евро (645 милиона долара) след наводненията през 2021 г., той ще подкрепи всяка страна, която е жертва на екстремни климатични условия“, каза Вебер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст