ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ дават на Украйна боеприпаси с обеднен уран

зеленски блинкън

Антъни Блинкън в Киев заяви на Зеленски, че има много насърчаващ напредък в украинската контраофанзива

САЩ ще доставят на Украйна боеприпаси с обеднен уран, обяви Пентагонът, предадоха световните агенции. Те са ефикасни срещу танкове и блиндирана военна техника.

120-милиметровите боеприпаси с обеднен уран са предназначени за бойни танкове “Ейбрамс”, обещани на Киев в рамките на нов транш американска военна помощ на стойност 175 милиона долара, поясни Пентагонът в изявление.

За първи път САЩ ще доставят подобни боеприпаси на Украйна, които са спорни заради рисковете за отравяне на военните и на населението.

Уранът е изключително плътен метал, който не се деформира, когато влиза в контакт с целта си. Той е използван затова в бомби и снаряди.

Великобритания вече обяви преди няколко месеца, че има намерение да достави боеприпаси, съдържащи обеднен уран на Украйна. Тогава Москва разкритикува тази инициатива.

САЩ вече обещаха близо 43 милиарда долара военна помощ на Киев от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви днес, че танкове “Ейбрамс” скоро ще бъдат доставени на Украйна.

В новия пакет от помощи, обявен от Пентагона днес, има и боеприпаси за артилерията, системите ХАЙМАРС, противотанкови системи и системи за противовъздушна отбрана, каза говорителката на Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който вчера бе на посещение в Киев, заяви, че има много насърчаващ напредък в украинската контраофанзива.

“Вижда се много ясно значимият прогрес, който вие постигате сега в контраофанзивата, и това е много, много окуражаващо”, каза Блинкън по време на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Украинските сили започнаха контраофанзивата, за да си върнат окупираните от руските сили територии.

По време на срещата с американския държавен секретар Зеленски пък предупреди, че предстои тежка зима. 

“Една тежка зима ни чака. Но ние сме щастливи, че не сме сами, за да й се противопоставим. Ние ще го направим заедно с нашите партньори”, каза украинският лидер. 

Той благодари на САЩ за тяхната помощ за енергийния сектор на Украйна, който системно беше мишена на руските удари миналата година.

След срещата със Зеленски Блинкън разговаря и с украинския външен министър Дмитро Кулеба.  

“Американската помощ не е благотворителност. Днес благодарение на нашите партньори Украйна възпира руската агресия. Ние никога няма да призовем за разгръщане на американски военни в Украйна”, заяви Кулеба на американския си колега по време на срещата.

Блинкън пък каза, че САЩ са се ангажирали да дадат на Украйна средства да напише сама бъдещето си и добави, че днес Вашингтон обявява нова помощ за Киев в размер на над 1 милиард долара и тя ще даде нов импулс на украинската контраофанзива.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст