ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сътрудничеството на България и Хърватия има ключово значение за сигурността на Балканите

Румен Радев и Гордан Гърлич Радман

Като държави – членки на Европейския съюз и НАТО, България и Хърватия споделят обща отговорност за укрепването на сигурността и стабилността на Балканите. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министърът на външните и европейските работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман, които проведоха среща на „Дондуков“ 2.

Двамата изразиха задоволство от приятелските двустранни отношения между България и Хърватия, базирани на близките исторически и културни връзки, формирани векове назад. През последните три години търговският обмен между двете страни се удвои и има потенциал за последващо задълбочаване на икономическото партньорство в сфери от взаимен интерес, заяви Радев. Откриването на директна самолетна линия между София и Загреб би допринесла за засилване на контактите между гражданите и бизнеса на двете страни, беше отбелязано по време на срещата.

Румен Радев и Гордан Гърлич Радман откроиха доброто партньорство на България и Хърватия както в рамките на ЕС и НАТО, така и по линия на инициативата „Три морета“, а обща цел за двете страни се явява пълноправното членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Гърлич Радман изрази подкрепата на Хърватия за приемането на България в Шенген, което би допринесло за борбата с нелегалната миграция в Югоизточна Европа.

Българският президент и хърватският министър потвърдиха подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст