ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До 2028 г. София купува още 120 автобуса и 63 трамвая

Нови автобуси итонг за столичен автотранспорт Йорданка Фандъкова...

Общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая ще бъдат доставени за столичния градски транспорт до 2028 г., съобщиха на пресконференция зам.-кметът по транспорт и финанси Дончо Барбалов и зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков. 

Те отчетоха, че за последните четири години столичани са се сдобили с девет нови линии на градския транспорт, с 25 осъвременени маршрута на движение, 300 оптимизации на разписанията и 100-процентово ускорение на трамвайния транспорт.

Зарков посочи, че “Столичен автотранспорт” ЕАД към момента разполага с общо 661 автобуса, от които 72 електробуса – 264 съчленени и 397 единични. И добави, че средната възраст на единичните автобуси е около 9 години, а на 18-метровите съчленени возила – 11.3 години. Според равносметката, през последните 8 м години една трета от трамваите са подменени с нови. Всички тролейбуси и електробуси, които работят на територията на столицата са климатизирани и нископодови. 

Зарков обърна внимание на проблема с недостига на водачи в градския транспорт. Според него основната причина е, че шофьорите заминават да работят в Европа за два пъти по-високо възнаграждение. 

Той обясни, че през последните пет години заплатите в автотранспорта са се увеличили с над 60%, като водачите получават нетна заплата около 2000 лева. Но въпреки това шофьори липсват и се обмисля наемане на водачи от чужбина. 

Барбалов посочи, че за 2023 година планираният пробег на градския транспорт е 63.8 милиона километра, което е с около 780 000 км. повече спрямо 2022 година.  

Зам.-кметът отбеляза, че средствата за финансиране на градския транспорт идват от продажбите на Центъра за градска мобилност на превозни документи, от приходите на общинските транспортни оператори, от компенсации от Столичната община и от средства от държавния бюджет.  

Той информира, че по данни на Центъра за градска мобилност очакваните приходи за тази година са 3 млн. лева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст