ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мария Габриел: Изпълнили сме всички технически критерии за Шенген 

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и очакваме подкрепата на европейските ни партньори до края на 2023 година. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместен брифинг с министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич Радман, съобщи БНТ. 

Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство. Габриел бе категорична, че визитата е знакова, защото говори за общото желание на България и Хърватия да постигнат по-голяма координация по ключови теми от регионалния дневен ред. 

От своя страна, министър Радман заяви, че България има искрената подкрепа на Хърватия за присъединяването ѝ към Шенген и както партньор ще сподели своя опит. 

Габриел отбеляза, че Австрия и Нидерландия са единствените държави, които продължават да са присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Вицепремиерът обърна внимание, че присъединяването ни към Шенген ще допринесе за справяне с нелегалната миграция. По думите ѝ, ако България и Румъния бъдат приети, това ще помогне за свободното движение на хора, стока и услуги. 

Габриел посочи и че по време на срещата е направен преглед на начините за активизиране и надграждане на двустранните отношения между двете страни.

Тя каза още, че са обърна ли специално внимание на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката, образованието, както и за това как заедно двете страни могат да дадат отговори на предизвикателствата на дигитализацията и зеления преход. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст