ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само два процента от незаконното имущество в ЕС досега е запорирано

Илва Йохансон

Един процент е иззето, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Само два процента от незаконното имущество в ЕС досега е запорирано, един процент е иззето. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на персконференция по повод представянето на доклад за дейността на европейската полицейска служба “Европол”, предаде БТА.

В “черните каси” на престъпността изтичат средства, с които държавите биха могли да строят пътища, да осигуряват здравеопазване и образование, добави тя. Трябва изцяло да променим общественото усещане, че назаконното забогатяване остава незабелязано, каза еврокомисарят.

Йохансон отбеляза, че комисията е предложила ново европейско законодателство срещу прането на пари, което променя правилата за отнемане на незаконно придобито имущество, разширява понятието за корупция, уеднаквява наказанията в ЕС за тези престъпления и въвежда нов подход към системата за събиране на ДДС. Нараства сложността на използваните способи за пране на пари, престъпниците прибягват до правни услуги, за да избегнат засичане; жертвите на тези престъпления са много повече от пряко пострадалите, защото “изпраните” пари отново се връщат в престъпната дейност, обобщи Йохансон.

Тя се позова на данни от ООН, според които на година се “изпират” 2-5 на сто от световния БВП – между 700 милиарда и два трилиона евро. По нейните думи има доказателства за успоредна на официалната банкова система, в която се използват криптовалути и виртуални номера на банкови сметки.

Йохансон съобщи, че доскорошен член на нейния екип от две години е задържан в Иран. Много съм тъжна и разтревожена, каза Йохансон, като отбеляза, че Швеция полага необходимите усилия за разрешаване на случая, който доби известност в последните дни с уточнението, че задържаният е швед и служител на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст