ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Азия остава сред лидерите по брой кибератаки

киберсигурност

Азиатско-тихоокеанският регион е станал най-атакуваният регион през 2022 г.: той е поел 31 процента от глобалния брой атаки. В същото време през второто тримесечие на 2023 г. средният брой атаки на седмица в Азиатско-тихоокеанския регион се е увеличил с 22 на сто спрямо миналата година. Това става ясно от изследване на Positive Technologies за актуалните киберзаплахи за азиатските страни през 2023 година. Анализът обхваща Китай, Хонконг, Индия, Индонезия, Япония, Малайзия и други съседни страни.

Целите на нападателите в Азия от началото на 2022 г. до средата на тази година най-често са били държавни агенции (22% от всички атаки), индустриални компании (9%), ИТ компании (8%) и финансови организации (7%), 6% кибератаки срещу учебни заведения.

Кибер шпионажът и изтичането на данни остават сред най-належащите заплахи за азиатските страни през тази година – в 49 процента от успешните атаки срещу организации поверителна информация, като потребителски данни и търговски тайни, е била компрометирана. Така през 2023 г. хакерската група BlackCat (известна още като ALPHV) открадна 2 терабайта данни от сървърите на индийската компания Solar Industries Limited (специализирано химическо производство). Сред откраднатите данни са технически данни за произведени оръжия и експлозиви, чертежи, информация за доставки на оръжие и други.

От Positive Technologies свързват интереса на хакерите към Азия с високото ниво на дигитализация в региона като цяло и концентрацията там на водещи световни ИТ компании, чиито данни са ценни за нападателите. Проучването също така предоставя данни от IBM, CheckPoint и други международни компании, опериращи на азиатския пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст