ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Електронната медицинска бележка за учениците ще намали административната тежест

Министерство на електронното управление Електронна медицинска бележка д-р Иван Маджаров Галин Цоков Христо Хинков Александър Йоловски

От 1 октомври хартиената медицинска извинителна бележка за учениците се заменя с електронна. На пресконференция в Министерството на електронното управление ресорният министър Александър Йоловски представи процеса по издаване на електронната медицинска бележка за извиняване на отсъствия на учениците от I до XII клас. “От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано“, обясни министърът. И подчерта, че настоящата реформа ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители. “Въвеждането на електронната бележка е ярък пример за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно поставена цел”, добави Йоловски.

Министърът на електронното управление уточни какъв е пътят на новия електронен документ от неговото издаване до постъпването в училището, за да извини отсъствието на ученика. “Електронният документ се издава или от личния лекар, или от лекар – специалист в болничната или извънболничната помощ, като по този начин ще постигнем много икономии и ползи на всички лица по веригата“, каза той. “Имаме болен ученик, който отива при своя личен лекар или друг специалист на преглед. Когато лекарят извърши този преглед, информацията от него се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер. Още на този етап автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Това е централизираната система на Министерството на образованието и науката. Оттам нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик. По този начин кръгът се затваря. От лекаря до училището електронната бележка пътува изцяло електронно и автоматизирано“, поясни министърът. И увери, че този на електронен процес ще доведе до отпадане на част от административната тежести.

Електронната бележка няма да се издава без преглед при специалист, изтъкна министърът на здравеопазването Христо Хинков. “Електронизацията на медицинската бележка ще допринесе за по-добрата статистика – да се види колко такива бележки се издават и по-важното – колко често боледуват децата”, отбеляза Хинков. Според него не е нужно детето да се реди отново на опашка пред лекарския кабинет, след периода на боледуване. Такова е и мнението на Българския лекарски съюз. Ще се обсъжда как това да стане.

В образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, голяма част от които заради боледуване, съобщи просветният министър Галин Цоков. Средно на един ученик се падат по около 50 отсъствия по извинителни причини, което не е малко, отчете министърът. По думите му, след въвеждането на електронната медицинска бележка ще има по-добър поглед върху проблемите с отсъствията на учениците. Ще се вижда на какво се дължат тези отсъствия и това ще бъде полезно за екипите за приобщаване и връщане на учениците в образователната система.

Дигитализацията на медицинската бележка за учениците ще намали и административната тежест и за учителите и директорите. Наличието на електронни бележки ще съкрати административната работа на класния ръководител с между два и три часа на месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст