ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правилна ли е забраната за влизане на руски МПС в Европейския съюз?

Отношенията между Русия и Европейския съюз стават все по-сложни. Високопоставен руски политик предложи скъсване на дипломатическите отношения, а Брюксел предвижда забрана за руските граждани да преминават границата на блока с автомобилите си. В същото време Киев обяви, че от Нова година ще приеме “военновременен бюджет”, според които разходите ще се фокусират върху оръжия и отбрана, което означава, че се подготвя за дълга война.

Тези събития бележат нова фаза на войната – Брюксел става все по-твърд с Москва и няма помен от меката дипломация от миналото в стремежа си да покаже, че компромисите са свършили, дори спрямо обикновените руснаци.

В същото време Кремъл преосмисля дипломатическите си отношения с блока, които вече прекъсна, след като обяви всички държави членки за неприятелски.

В понеделник (11 септември) бе съобщено, че руските граждани вече не могат да влизат на територията на ЕС с автомобилите си, защото в противен случай колите трябва да бъдат конфискувани от съответната държава членка. Мярката е част от политиката за санкции на Европейската комисия.

Според документа

няма никакво значение за какво се използват МПС-тата

– за пътнически или търговски цели, дали са на физически или юридически лица, или пък са на държавни ведомства и служби. Просто ограничението важи за всички превозни средства с руски регистрационен номер.

Продължителността на евентуалния престой на автомобилите в ЕС и съответно митническите процедури, под които ще бъдат поставени, също няма значение. Мярката включва и вноса на множество лични вещи, които биха могли да бъдат с двойна употреба, както и грим, паста за зъби, дезодоранти, тоалетна хартия и мобилни телефони.

Реакцията на Русия не закъсня и във вторник

Кремъл обяви забраната за расистка,

а зам.-председателят на Съветът за сигурност Дмитрий Медведев предложи прекратяване на всякакви дипломатически отношения с Евросъюза. 

Ситуацията в момента е “на война като на война”.

Някои анализатори вече коментираха, че от действията на Брюксел ще пострадат обикновените руснаци, част от които може да не подкрепят политиката на Путин. Други се позоваха на основните ценности на ЕС, каквото е правото на свободно придвижване. Проруски настроени коментатори пък смятат, че тази мярка очевидно е първа стъпка към пряко влизане на ЕС във войната. 

На практика обаче

неофициално Русия вече е прекратила

дипломатическите отношения с ЕС, не само защото е обявила държавите членки за неприятелски.

Нееднократно руски политици заявяват, че обръщат гръб на Запада и фокусират отношенията си с “приятелски държави” от Азия и Африка. 

Колкото до изтърканото обвинение в “расизъм” и “фашизъм”, което Москва използва срещу всеки, които е на различна позиция от нейната, то е съвсем неоснователно. Руснаците не са раса, а забраната на ЕС включва

всички автомобили с руски регистрационни номера

без значение дали купетата им са пълни с черни, бели, червени или жълти шофьори и пътници. Даже, ако колата е „безпилотна“ и е пълна с кучета и котки, щом номерата са петербургски или калининградски – кръгом марш и точка по въпроса!

Преди година страните от блока постигнаха съгласие да сложат край на споразумението от 2007 г. за облекчен визов режим с Русия. Приетата мярка направи процедурите за издаване на визи по-сложни, по-скъпи и по-бюрократични, както и увеличи времето за чакане за издаването им. Целта бе да се създаде максимален дискомфорт и да стане категорично ясно на всеки руснак, че

ЕС приема руската инвазия в Украйна за варварство. 

Страните обаче не успяха да се споразумеят за пълна забрана за издаването на визи за руснаци, тъй като държавите членки са разделени по въпроса. Против мярката, която би засегнала обикновените руснаци, се обяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн, който възрази срещу създаването на “нова желязна завеса в Европа”. 

Притеснението на Брюксел е, че огромна част от руснаците подкрепят решенията на Путин. Това доказват и резултатите от регионалните избори, които се проведоха в Русия миналата седмица.

Партията на президента “Единна Русия”

спечели местата за областни управители не само във федерацията,

но и в окупираните територии на Украйна – в части от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Имаше многобройни сигнали за фалшификации при вота, но въпреки това стана ясно, че голяма част от руското население подкрепя режима на Кремъл. 

Щом е така, руските граждани не бива да се сърдят, че ЕС отстоява политиката си. Москва непрекъснато обвинява Запада, че се намесва във вътрешните й работи, затова сега самата тя не трябва да се меси в европейските решения. Дори и да не й изнасят… 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст