Промените в Конституцията ще се гласуват преди местния вот

ГЕРБ

Становището на Венецианската комисия по законопроекта за промени в Конституцията се очаква да бъде готово в началото на октомври, а веднага след това може да започне дебатът за първото гласуване по предложенията и да има гласуване, коментира пред журналисти Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, председател на парламентарната комисия по конституционни въпроси след края на заседанието й.

Той допусна, че първото гласуване може да се случи преди местните избори.

Във връзка с предложението на общественици да се разпише в Конституцията членството на България в Европейския съюз и НАТО, Чолаков бе категоричен, че всяко предложение, колкото и да е уместно, отклонява разговора от основния предмет – съдебната реформа.

По думите му законопроектът ще бъде приет на първо четене такъв, какъвто е. Той обясни, че предложения за промени могат да бъдат правени между първо и второ четене, но, според него, няма да бъдат приемани предложения извън досега  обсъжданите.

Чолаков отново подчерта, че Конституцията се отваря заради съдебната реформа и заради глава „Съдебна власт“.

Той бе категоричен, че е много важно народните представители да чуят позициите на професионалната общност във връзка с предложените промени в основния закон. И подчерта, че това, че те имат 160 гласа, не означава, че ще решат да правят, каквото си искат. По думите му те искат да изслушат професионалната общност и да участват  в дебата толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне консенсус. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст