ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС се нуждае от промишлена политика с общо финансиране, заяви Фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Липсата на работна ръка е основен проблем пред конкурентоспособността на ЕС, каза председателката на ЕК

ЕС се нуждае от промишлена политика, която ще я държи в челните редици на критичните и нововъзникващи технологии и за тази цел е необходимо общо финансиране. Това заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен днес, цитирана от Ройтерс. 

“Запазването на водещата роля на Европа по отношение на критичните и нововъзникващи технологии е императив за икономическата и национална сигурност . Тази европейска промишлена политика се нуждае от общо европейско финансиране”,  каза тя пред ЕП, предаде БТА. 

Като част от предложението за промяна на дългосрочния бюджет на ЕС, изпълнителният орган на ЕС предложи през юни да създаде Европейска платформа за стратегически технологии (STEP), която ще спомогне за стимулиране на частни инвестиции в критични технологии.

Платформата, която е по-малко амбициозна версия на първоначалния Суверенен фонд на ЕС , предложен от ЕК миналата година, ще използва някои съществуващи бюджетни средства и допълнителни 10 милиарда евро (10,7 милиарда долара), за да генерира инвестиции от 160 милиарда евро.

“С Европейска платформа за стратегически технологии можем да насърчим, използваме и насочваме фондовете, за да инвестираме във всичко от микроелектроника до квантови изчисления и изкуствен интелект. От биотехнологии до чисти технологии. Компаниите ни се нуждаят от тази подкрепа, ето защо настоявам за бързо споразумение относно бюджетното ни споразумение”, каза Урсула фон дер Лайен пред Европарламента. 

Липсата на работна ръка е основен проблем пред конкурентоспособността на ЕС, заяви още Фон дер Лайен по време на годишната си реч “За състоянието на Съюза”.

Тя се обяви за улесняване на достъпа до трудовия пазар за младежите, жените и квалифицираните мигранти.

“Милиони родители, най-вече майки, се борят да съвместяват работата и семейството, тъй като няма кой да гледа децата им. А 8 милиона младежи нито работят, нито учат, нито се квалифицират. Това е една от най-сериозните пречки пред конкурентоспособноста ни”, заяви тя пред Европейския парламент.

“Недостигът на работна ръка вреди на капацитета за иновации, растеж и просперитет. Именно затова трябва да подобрим достъпа до трудовия пазар най-вече за младежите и жените. А освен това се нуждаем и от квалифицирани мигранти”, заключи Фон дер Лайен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст