ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Икономическата комисия гласува отпадане на дерогацията за България за руския петрол

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Той е  внесен за обсъждане от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли. 

Законопроектът беше подкрепен с 12 гласа “за”. Петима депутати бяха “против”,  при нито един въздържал се.

Предвижда се в 30-дневен срок от влизането му в сила правителството да отмени дерогацията за България за руския петрол. Ако Съветът по сигурността към Министерския съвет отчете, че срокът е недостатъчен, предлага се на Народното събрание да определи друг срок със свое решение, като този срок става задължителен за изпълнение от Министерския съвет. Министър-председателят ръководи действията по процеса и носи отговорност пред Народното събрание за изпълнението им, се посочва в законопроекта.

Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на “Лукойл”, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Припомняме, че първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с “Лукойл” за експлоатацията на петролния терминал „Росенец“. В мотивите се посочва, че това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол. Заедно с това би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност на страната ни. 

Проектозаконът предвижда особеният търговски управител да се назначава по предложение на Министерския съвет от Народното събрание не по-късно от 2 седмици от предложението. Той се назначава за срок от 6 месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година. Преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ-СДС, “Продължаваме Промяната – Демократична България” и ДПС внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване. Дерогацията влезе в сила на 5 декември миналата година по време на служебния кабинет и ще изтече на 31 декември догодина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст