ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комисията по енергетика прие промени в Закона за енергетиката за либерализация на пазара

фотоволтаични системи соларни панели зелена енергия ток

До 30 юни 2024 година цената на тока за бита няма да се вдига

Парламентарната Комисия по енергетика одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се въвеждат мерки за либерализация на пазара на електроенергия. Законопроектът беше подкрепен от 11 депутати. Седем бяха против, нямаше нито един въздържал се. 

Забележки към текстовете на проектозакона изразиха дипутати от различни парламентарни групи. Съмненията им са дали с новите права на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да се стигне до още по-голяма регулация на  производителите или пък дали либерализацията на пазара на електроенергия няма да доведе до много скъпа енергия за битовите потребители.

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цените на регулирания и на свободния пазар сега са толкова различни, че до края на 2026 година не може да има има преминаване на хората към свободен пазар. Той изрази мнение, че трябва да се намери плавен преход към свободния пазар на ток. За либерализация на пазара на ток е нужно да са завършени договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия, както и хората да имат средства за интелигентни средства за измерване, смята Иванов.

Държавата трябва ясно да успокои битовите потребители, че до 30 юни 2024 година цената на електрическата енергия няма да бъде променяна. Това заяви председателят на КЕВР на заседание на Комисията по енергетика.

С предложенията за промени в Закона за енергетиката Националната електрическа компания (НЕК) престава да е обществен доставчик и цената на тока ще се формира по квотен принцип. Това означава, че крайните потребители ще купуват енергия директно на борсата, посочи Иванов.

Според него, има прозорец от 9 месеца, в който КЕВР заедно с Министерство на енергетиката ще намерят най-щадящия вариант за битовите потребители.

Иван Иванов посочва, че Европейската комисия не посочва точна дата за либерализацията на пазара на тока. Всички коментари за 2026 г. са спекулации.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст