Напусна ни художникът и скулптор Ставри Калинов

Ставри Калинов, една от най-популярните фигури в съвременното българско изобразително изкуство, си отиде на 78-годишна възраст, съобщават от Съюза на българските художници.
Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12:00 часа в столичната църква „Свети Седмочисленици“.
Роден е на 15 ноември, 1944 година във Видин, където завършва гимназия.
Три поредни години от 1966 г. до 1968 г. кандидатства за специалността „Скулптура“ във Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ (днес познат с наименованието „Национална художествена академия“, в София).

През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 година и изучава „Дърворезба“.
Отдавала му се е работата с всякакви материали – коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото.
От началото на седемдесетте, той стартира редовното си участие в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980, година, когато излага цели 70 свои пластики.

Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина – Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.
По време на дългия си творчески път прави портрети на известни българи, сред които Васил Левски и Джон Атанасов, рисува икони и е автор на множество статуетки за фестивали и елитни конкурси.
Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква – Св.св. Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев.
Носител е на различни награди, измежду които „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба на 1995 г. и наградата „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006). През 1998 година, професор Любомир Стойков издава книгата „Калинография. Разговори със Ставри Калинов“.

През 2021 г. в телевизионно интервю, в което представя свой проект за монумент на Хан Аспарух, Ставри Калинов споделя, че изкуството е лечение за човечеството. И че който е влизал в ателието му, си тръгва нов човек.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст