Общо 65 партии и 9 коалиции подадоха документи в ЦИК за местния вот

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Росица Матева

Общо 65 партии и девет коалиции са подадоха документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местния вот на 29 октомври. 

Припомняме, че за местните избори през 2019 г. документи за регистрация подадоха общо 64 партии и осем коалиции, като до изборите бяха допуснати 59 партии и седем коалиции. През 2015-та бяха регистрирани 71 партии и три коалиции, от подали документи 81 партии и три коалиции.

Според заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева комисията ще изпрати до 14 септември на общинските избирателни комисии (ОИК) списък на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции. А срокът за регистрация на политически формации в тях е до 17:00 ч. на 18 септември. Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии.

Изборният кодекс предвижда инициативни комитети да могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства, в общинските избирателни комисии. Те се регистрират в съответната ОИК, като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Регистрацията на кандидатите ще продължи между 19 и 26 септември. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст