ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът ще обсъди утре прекратяването на забраната за внос на украинско зърно

Парламент нов зала депутати гласуват

Народното събрание ще обсъди утре позицията на България във връзка с удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември 2023 година. Проектът на решение ще бъде първа точка от дневния ред, съобщи заместник-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ-СДС Росица Кирова.

Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов. А преди ден предложението мина в икономическата комисия в парламента. В проекта на позицията на България се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

След протести на фермери в тези държави Европейската комисия въведе ограничение до 15 септември през тези страни да преминава транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, но не и да могат да се предлагат на техните вътрешни пазари.

Проектът на решението предизвика оживен дебат в комисията, а против него се обявиха браншови организации, които присъстваха на заседанието на комисията.

Кирова обясни, че днес има комисии и целта е депутатите да могат да работят, за да имат законопроекти, които да гледат до края на седмицата и съответно следващата, а и има определени срокове между четенията и за предложения. Затова не е била удължена и работата на парламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст