ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на ЕК не коментира евентуалната й номинация за втори мандат

урсула фон дер лайен

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, изказвайки се на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург с годишната реч на тема „Състоянието на Европейския съюз“, не коментира дали ще се кандидатира за нов мандат след изборите за Европейски парламент през юни догодина.

Вместо това шефката на ЕК фокусира речта си, която продължи малко повече от час, върху проекти, планирани за следващите месеци.

Мандатът на настоящата Европейска комисия изтича през ноември 2024 година. Според европейски източници, фон дер Лайен вече работи интензивно с европейски политици, предимно в рамките на Европейската народна партия, за да гарантира назначаването му за втори мандат.

Ръководителят на Европейската комисия се назначава на този пост с решение на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз.

Първият опит в историята на ЕС за назначаване на ръководител на Европейската комисия въз основа на резултатите от изборите за Европейски парламент беше направен през 2019 година. Той се провали, защото лидерите на ЕС отхвърлиха всички кандидати, избрани от наднационалните партии на Евросъюза, и избраха фон дер Лайен.

През юли британският вестник “Дейли Телеграф”, позовавайки се на неназовани източници в алианса, съобщи, че Президентът на САЩ Джо Байдън смята ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за най-добрия кандидат за ръководител на НАТО през следващата година.

Според един от тях американският президент се опитва да убеди германския политик да поеме поста на ръководител на НАТО заради опасенията, че през следващите 12 месеца няма да бъде намерен достоен заместник на настоящия генерален секретар на блока Йенс Столтенберг.

Според „Дейли Телеграф“, фактът, че Фон дер Лайен владее свободно френски език, може да й осигури подкрепата на френския президент Еманюел Макрон. В същото време срещу ръководителя на ЕК може да играе лошото управление на германското министерство на отбраната, което тя ръководеше от 2013 до 2019 година.

Фон дер Лайен по-рано заяви, че за нея би било чест да бъде избрана за генерален секретар на НАТО, но неин говорител отбеляза, че тя няма да може да заеме този пост “сега или в бъдеще”. Вестникът твърди, че в частни разговори с Байдън Фон дер Лайен е уверила американския президент, че няма да може да заеме поста поне до следващата година, когато са насрочени европейските избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст