ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британската “Арм Холдингс” проведе най-голямото IPO за 2023 г. на NASDAQ

зала на фондова борса акции пари

Един от водещите разработчици на микропроцесори – британската компания „Арм“ (Arm Holdings), обяви пускането на своите акции на борсата NASDAQ в Ню Йорк като част от първичното публично предлагане (IPO), което стана най-голямото в света от началото на 2023 година. Инвеститорите оцениха Arm на 54.5 млрд. долара, а компанията събра 4.9 млрд. долара от продажбата на акциите си.

Късно вчера вечерта Arm Holdings обяви цената на пускането на акциите си на борсата NASDAQ в Ню Йорк въз основа на резултатите от събраните заявления от инвеститори. Тя възлиза на 51 долара, което е горната граница на ценовия коридор от 47-51 долара. Компанията пласира 95.5 млн. свои акции на тази цена – около 10 процента от всички акции, печелейки за тях 4.87 млрд. долара. Инвеститорите оцениха целия Arm Holdings на 54.5 млрд. долара. Сумата обаче може да нарасне още, като се вземе предвид допълнителни 7 милиона акции, които инвеститорите ще могат да закупят през следващите 30 дни.

Във всеки случай IPO-то на Arm Holdings вече се превърна в най-голямото първично публично предлагане за 2023 година. Сегашният му основен собственик – японската телекомуникационна корпорация Softbank, реши да листне британския производител на фондовата борса, което стана известно през август.

Arm Holdings Plc беше придобита от японската компания Softbank през 2016 г. за 32 млрд. долара. Микропроцесорите, разработени от британската компания, се използват в почти всички смартфони, а делът на Arm на този пазар надхвърля 99 процента. „Изчисляваме, че приблизително 70 процента от световното население използва продукти, базирани на Arm“, се казва в изявление на компанията. Производителят уточнява още, че микропроцесорите, създадени на базата на неговите технологии, заемат 49 процента от пазара, чийто обем през миналата година надхвърли 200 милиарда долара.

Първоначално японската корпорация искаше да продаде 25 процента от Arm Holdings на фондовата борса, което би позволило да спечели още повече – около 8-10 млрд. долара. След това обаче беше решено да се намали обемът на продаваните акции.

След пласирането Softbank ще притежава почти 90 процента от компанията.

Според Bloomberg, много от най-големите високотехнологични производители са проявили интерес към закупуване на акции на Arm Holdings – Intel, Apple, Nvidia, TSMC, Samsung и други.

Съобщава се, че те са закупили акции на британската компания на обща стойност 700 милиона долара.

Ден преди това Марк Лиу, ръководител на тайванската TSMC, най-големият производител на чипове в света, коментира: „Arm е важен елемент от нашата екосистема, нашите технологии и екосистемата на нашите клиенти. Искаме тази компания да се развива успешно и това е най-важното.”

Arm Holdings plc (Advanced RISC Machines) е компания за полупроводници и софтуерен дизайн, базирана в Кеймбридж, Англия. Тя има първична регистрация на Лондонската фондова борса (LSE).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст