Осигуряваме хуманно отношение към бежанците, по стандарт, отчете Габриел

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с генералния директор на Международния център за развитие на миграционната политика Михаел Шпинделегер. 

Шпинделегер е заемал позициите министър на европейските и международните въпроси и министър на финансите и вицеканцлер във Федералното правителство на Република Австрия. 

„Предизвикателствата, свързани с миграцията, са общоевропейски. За адекватни отговори за справянето с тях са необходими съвместни и координирани действия“, заяви Мария Габриел. 

Тя представи активното участие на България в миграционната политика на Европейския съюз, като постави акцент на повишаването на качеството на граничния контрол, споделянето на миграционната тежест между държавите членки и осигуряване на хуманно отношение към мигрантите и бежанците в съответствие с международните стандарти за правата на човека.

Габриел посочи, че полагаме системни усилия за по-добра защита на външните граници на Европейския съюз в тясно сътрудничество с всички съседни държави и агенции. Тя подчерта доброто двустранно сътрудничество с Австрия по съвместния план за действие в борбата с нелегалната миграция.

Вицепремиерът подчерта, че България показва прагматизъм, гъвкавост и готовност за конструктивен диалог с Австрия с цел по-добре функциониращо Шенгенско пространство. 

Тя бе категорична, че цени високо сътрудничеството с Международния център за развитие на миграционната политика и вярва, че заедно ще допринесат  за приемането на България в Шенген.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст