Кадри Симсон призова ЕС да спре вноса на руски втечнен газ

Европейският съюз трябва да редуцира вноса на руски втечнен газ в общността и да го изключи напълно, заяви на 14 септември еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон. Тя посочи, че ЕС е внесъл 12.4 млрд. куб. м втечнен природен газ от Русия през последните 12 месеца. И че внесаните през тази година количества от суровината ще са сходни на миналогодишните или дори по-високи.

Европейският внос на руски втечнен газ между януари и юли 2023-а е бил с 40% по-висок от същия период на 2021-а, преди да започне войната на Русия в Украйна, при това – въпреки плановете на Брюксел да престане да използва руски изкопаеми горива до 2027-а. Блокът вече забрани вноса по море на руски суров петрол и петролни продукти.

“Можем и трябва да орежем износа на втечнен природен газ от Русия и да го спрем напълно”, каза Симсон на конференция във Варшава. И изрази желанието си “парламентът и съветът да се съгласят да приемат газов пакет, който да включва стриктни разпоредби, позволяващи на отделните страни членки да налагат индивидуални рестрикции на руския износ на втечнен газ където сигурността на доставките ги позволяват”.

Симсон информира също, че в хранилищата на общността има на склад над 100 млрд. куб. м газ преди началото на зимния сезон и отбелязва, че газовото потребление на блока между август 2022-а и юни тази година е намаляло със 17% спрямо усреднените количества за петгодишен период благодарение на ефективното използване и мерките за ограничаване на търсенето. Дамата цитира също и оценки, “че ЕС може да спести 65 млрд. куб. м газ от март 2023-а до март 2024-а”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст