ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Може да дадем на Украйна излишна или дефектна техника, това не ни застрашава, заяви Гаджев

Допълнителното предоставяне на оръжия за Украйна призна и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е шеф военната комисия в Народното събрание. “Можем да предадем излишна или дефектна техника, това не застрашава националната ни сигурност”, заяви той в отговор на въпрос какво може да предоставим на Киев.

“Предполагам, не става въпрос за самите ПВО системи. Нека да видим какво може да се даде. Въпросът бе за ракети, не за системите, нека видим какво ще ни бъде представено на закритото заседание. Това е един от вариантите (даряването на дефектни ракети – бел. ред), но да видим какво ще ни бъде предоставено от Министерството на отбраната”, заяви той , лаконичен бе той в парламентарните кулоари. На въпрос дали тези оръжия са част от нов списък с искания от Киев, или са от стар, Гаджев заяви: “Списъците, които са предоставяни, са горе-долу едни и същи от началото на войната насам. Няма голямо различие от тези от 2022 г. насам. И до ден днешен искат едни и съши неща, с които да им помогнем”.

Шефът на отбранителната комисия коментира и разполагането на натовския батальон в Ямбол. Засиленото преразполагане е започнало още 2014 г. Той уточни, че плановете са се активирали от правителството “Петков”, през служебните кабинети. “Липсва комуникация с местната общност в ямболско, да се обясни, че това е от полза за страната ни и сигурността ни. Нека видим какви ще са крайните разчети, според мен се бавим, защото и проектирането не е започнало. Плановете са бойната група да нарасне до бригада“, заяви Гаджев. Още служебното правителство е направило оценка за разполагането на батальона. Според него голяма част от инфраструктурата, която е необходима съществува и в момента край Ямбол. Той настоя да се видят крайните разчети. Дори проектирането не е започнало, заяви Гаджев и прогнозира забавяне на плановете. Плановете са бойната група да нарасне до бригада.

“Ако искаме на българска територия да се разгърнат такива сили, това са 500 човека в повече. Към момента има 1000, това означава още 500 да бъдат на българска територия. Трябва да се уточни, че освен тях говорим и за българския контингент”, настоя Гаджев, предаде “24 часа”.

България ще продължи да дарява оръжие на Украйна, като един от вариантите, който се разглежда в момента, е, като част от комплекта да се дадат и дефекти ракети от резервите на българската армия, обяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от ПП/ДБ и член на Комисията по отбрана Ивайло Мирчев.

“Зависи какво ще иска Украйна, но при всички положения България няма излишни ПВО комплекси. Затова трябва да изчакаме експертите от Министерството на отбраната да кажат дали имаме излишни, например дефектни ракети или нещо подобно, което може да бъде предоставено”, каза Мирчев и уточни – въпросните дефектни ракети биха били полезни на Киев за резервни части.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст