Нидерландия следи напредъка в прилагането на върховенството на правото у нас

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема. Това станало ясно от телефонен разговор между премиера Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте.

Министър-председателят на Нидерландия похвалил България за вече направените стъпки в правилната посока, особено засягащи правомощията на главния прокурор.

В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли тази година, а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Денков уверил Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. До средата на октомври тази година е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира Европейската комисия и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст