ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полицията обискира борсата в Стокхолм по разследване на злоупотреби

Шведската Служба за икономически престъпления е обискирала фондовата борса в Стокхолм, за да събере доказателства по текущо разследване, свързано с пазарна злоупотреба. Най-голямото скандинавско фондово тържище, което е собственост на Nasdaq и се управлява от американската мултинационална компания за финансови услуги, е станала поредната цел на следователите защото те търсят информация от Nasdaq, обяснява държавният обвинител Понтус Хамилтон. Той допълва, че самият борсов оператор не е част от разследването, което “продължава вече почти година”. И ако се стигне до внасяне на обвинения, те вероятно ще станат факт поне след година. Прокурорът е потвърдил също, че следователите са провели множество разпити когато полицията е влязла в централата на Nasdaq в Стокхолм.

Шведската Служба за икономически престъпления (Ekobrottsmyndigheten) е специализирано поделение в рамките на Офиса на държавното обвинение, което се бори с финансови престъпления. Ако обвиненията бъдат доказани, присъдите за пазарни злоупотреби и за възползване от вътрешна информация варират от шест месеца до 6 години в Швеция.

Служителят за връзки с обществеността на Nasdaq Stockholm уверява, че компанията сътрудничи на разследващите органи и допълва, че не може да предостави по-детайлна информация защото следствието продължава.

Хамилтън пък е коментирал за шведския вестник Expressen, че “е ясно, че обискът е свързан с търговски сделки на борсата Nasdaq”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст