ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

При избори днес ГЕРБ-СДС са с 6,6% пред ПП-ДБ, показва проучване на “Тренд”

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли тази година

Близо една трета от българите са на мнение, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Недоверието в кабинета расте, а ГЕРБ увеличава преднината си пред “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Това показва ново проучване на „Тренд“, което е направено по поръчка на вестник “24 часа” и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю сред 1002 души на възраст над 18 години.

Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7% (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ). Повишава се делът на смятащите, че предсрочни парламентарни избори за необходими. Това са основните изводи от проучването на агенция “Тренд”.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24.9% сред гласуващите, следвани от обединението “Продължаваме промяната-Демократична България” 18.3%. “Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП 8.7 процента. ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Снимка: Агенция “Тренд”

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31 процента. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината – 47%, от българите.

Снимка: Агенция “Тренд”

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка – 14%, като не се наблюдава динамика спрямо последното проучване от юли.

Двайсет и два процента изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков. Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68 процента. Най-голям дял на подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ – над три четвърти от тях го подкрепят.

Запазва се разделението в отношението спрямо кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст