ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По случай първия учебен ден депутатите започват работа с парламентарен контрол

Парламент нов зала депутати

Депутатите ще започнат работа с парламентарен контрол. При приемането на програмата за тази седмица председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че на председателски съвет са решили, че тъй като днес, 15 септември, е първият учебен ден, те ще започнат  с парламентарен контрол от 9:00 до 12:00 часа, а след това ще продължат със законодателната програма.

На въпроси на народни представители ще отговарят министрите Юлиян Попов, Тодор Тагарев, Атанас Славов, Христо Хинков, Кирил Вътев, Георги Гвоздейков, Димитър Илиев, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова, Калин Стоянов, Кръстю Кръстев и Галин Цоков.

След обяд депутатите ще продължат работа със законодателна дейност. Очаква се парламентът да разгледа на второ четене промените в Закона за управление на етажната собственост. Вчера (14 септември) в края на пленарния ден депутатите започнаха обсъждането на измененията, част от текстовете бяха прочетени, но не бяха гласувани заради изчерпване на работното време. 

Промените в Закона за управление на етажната собственост предвиждат улесняване на процеса на вземане на решения. Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание от 67% на 51% от идеалните части от общите части на етажната собственост. 

С текстовете за второ четене се предлага, когато не е налице изискуемият кворум, общото събрание да се отлага с един час и да се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 26% от идеалните части от общите части на етажната собственост, а не както е досега – 33 процента. 

Ако новите промени влязат в сила, общото събрание ще може да се провежда и в смесен режим на работа – присъствено и онлайн чрез видеоконференция, както и неприсъствено – чрез декларация, подписана саморъчно или с квалифициран електронен подпис.

Законопроектът създава правна възможност за откриване на индивидуална разплащателна банкова сметка за събиране на разходите за управление и поддръжка, както и за усвояване на финансиране от други източници. 

Предвижда се за самостоятелно жилище, в което се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, да се заплащат разходите за поддържане в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател. Въвежда се публичен електронен регистър на професионалните управители, управителните съвети и сдруженията на собствениците към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  

Друга промяна насърчава използването на електрически автомобили и намаляване на административната тежест при изграждането на зарядна точка в съсобствен имот. Предлага се приемането на решение от Общото събрание на етажната собственост за разполагането на зарядна точка за автомобили да става с мнозинство повече от 50% от идеалните части от общите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст