Денят по диагонал – 16 септември 2023 г.

Правата на етническите общности са сред най-важните условия за членство в ЕС

Един от най-важните критерий за членство в Европейския съюз е зачитането на правата на всички етнически общности. За разлика от друга съседна държава, с която имаме сериозни проблеми, албанските власти са доказали, че зачитат правото на различните етнически общности в страната да пазят и отстояват своята идентичност, да развиват своя език и традиции. Европейският съюз е права и там, където те не се зачитат, не е Европейският съюз. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при представянето в Тирана на албански език книгата на доц. Спас Ташев „Българите в Албания“. Представители на дипломатическия корпус в Албания и представители на българското национално малцинство присъстваха на представянето на книгата в Министерския съвет в Тирана.

От своя страна, доц. Спас Ташев изтъкна опитите на Република Северна Македония да наложи тезата, че в Албания няма българи.

Полша, Словакия и Унгария налагат собствени ограничения на вноса на украинско зърно

Варшава, Братислава и Будапеща обявиха, че няма да се съобразят с препоръките на Европейската комисия и ще наложат еднолични рестрикции на вноса на украинско зърно след като на 15 септември Брюксел реши да не удължава забраната за доставки на украински продукти в петте украински съседки.

Киев беше един от най-едрите износители на зърнени култури преди руската инвазия от февруари 2022-а. Войната обаче ограничи възможностите на украинската власт да транспортира по море местната реколта до световните пазари, поради което тя бе пренасочена за превоз през съседните държави. В резултат, те бяха наводнени със зърнени храни и слънчогледово семе, което доведе до спад на цените и по-ниски печалби и дори загуби за местните селски стопани. И правителствата им забраниха вноса на селскостопански стоки от Украйна. Европейският съюз също се задейства, за да не допусне едностранни ограничения, и през май въведе забрана на украинския импорт в Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България като позволиха единствено транзит рез тях.

България и Турция обсъждат мерки за популяризиране на на по-малко известни дестинации

Партньорството между България и Турция е пример за региона отбелязаха участнаците в 4-та сесия на българо-турския Комитет по туризъм в Истанбул. Събитието бе открито от министъра на туризма Зарица Динкова и от турския ѝ колега Мехмет Нури Ерсой. 

Министър Динкова посочи, че е необходимо да се използват логистичните възможности на център като Истанбул, на който и България разчита. А близостта на двете страни е още един плюс и това позволява в рамките на един ден да бъдат посетени от туристи обекти и от двете съседни страни.

България е все по-популярна дестинация за зимен туризъм и че през последната зима гостите от Турция са близо 50 000. Министър Динкова посочи, че курортите Банско, Пампорово и Боровец са привлекателни дестинации и че през последните години домакинстват на световни и европейски ски и сноуборд състезания.

Турският министър Мехмет Нури Ерсой отбеляза огромното увеличение на взаимните пътувания между Турция и България.

Общините се потискат чрез зависимости, страх и корупция

Искрен Арабаджиев, народен представител от ПП-ДБ и кандидат за кмет на Ловеч от коалицията, пред “БАНКЕРЪ”.

Искрен Арабаджиев, ПП

Кметовете са в зависимости от централната власт и този механизъм трябва да бъде съборен, общините се нуждаят от финансова децентрализация. Няма дипломация между ПП-ДБ и ГЕРБ за местните избори, на местно ниво ние сме непримирими опоненти.

Промяната ще тръгне от местно ниво, макар че започнахме по обратния път.

Г-н Арабаджиев, вие сте кандидат на коалиция ПП-ДБ за местните избори в община Ловеч. Какъв материал за анализ към днешната ситуация дават резултатите от парламентарните избори във вашия район – тогава в общината ГЕРБ взе 34.65%, а вашата коалиция остана на 19.78 процента. Как смятате да компенсирате тази разлика?

– Голямата разлика в областните резултати идва от гласуването в няколко по-малки общини. Това е вследствие дейността на местни феодали и дългогодишни кметове. И особено в община Тетевен, където ръстът в резултатите на ГЕРБ беше най-сериозен. Давам пример. Най-голямото село в област Ловеч е с. Галата с 3000 жители. Там, при свой вътрешен министър, ГЕРБ имаха 600 гласа, а при Бойко Рашков останаха само с 60 гласоподаватели. Индикацията за купуване на гласове в района е много сериозна. Подавал съм много сигнали, но не виждам сериозен напредък в борбата с това явление.

Единствената партия сме, която е в готовност за кампания за изборите, заяви Корнелия Нинова

Поредният опит на Борисов да пробие БСП с подкрепа за знакови червени кметове няма да му се получи. Подкрепа от ГЕРБ не приемаме.

„Единствената партия сме, която към днешна дата е в пълна готовност за кампания за изборите. Приехме своята платформа, одобрихме кандидатите за кметове и екипите за общински съветници.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията.

„ГЕРБ изявяват желание по места да подкрепят знакови червени кметове от години. Разчитаме това като поредния опит на Борисов да пробива БСП, да употребява БСП и да внушава, че между ГЕРБ и БСП са възможни договорки и коалиция”, обърна внимание тя.

„Искам да му кажа от сега, че и този път това няма да стане”, категорична бе Нинова, припомняйки, че през последните седем години стотици социалисти са се борили с модела „Борисов” и не са се поддали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст