ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС глобява TikTok с 345 млн. евро за недостатъчна защита на данните на непълнолетни

TikTok ТикТок

Китайската социална мрежа TikTok получи глоба от 345 милиона евро в ЕС за нарушаване на законите за сигурността на личните данни на непълнолетни. Това съобщиха от службата на ирландския комисар по защита на данните.

„Фактът, че настройките по подразбиране за личен профил го направиха публичен, създаде няколко потенциални риска за деца под 13-годишна възраст, които имат достъп до платформата“, се посочва в решението.

Службата на комисаря също така посочи, че приложението TikTok насърчава потребителите да избират по-малко ограничителни настройки за поверителност, когато се регистрират и качват видеоклипове. Беше подчертано, че това е направено с помощта на така наречените “тъмни шаблони” – характеристики на интерфейса и работата на приложението, които улесняват потребителя да предприема действия, които са в противоречие с неговите интереси.

Става дума за нарушения, констатирани в периода от 31 юли 2020 г. до 31 декември 2020 година. Представители на TikTok не са съгласни с решението на регулатора и размера на глобата, като посочиха, че изброените нарушения са били отстранени преди началото на разследването през септември 2021 година.

Ирландският комисар по защита на данните работи съгласно Общия регламент за защита на данните, който влезе в сила в ЕС през 2018 година. Той позволява на регулатора да глобява нарушителите до 4% от глобалните им приходи. Функциите на паневропейския регулатор бяха възложени на ирландската структура поради факта, че европейските представителства на повечето големи технологични компании се намират в Дъблин поради данъчните преференции, предоставени им от Ирландия.

Преди това ръководството на Европейския съюз лиши служителите на Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент от правото да инсталират TikTok на официални устройства. Властите в няколко държави, включително Белгия, Обединеното кралство, Канада, Холандия, Нова Зеландия и Чешката република, също не позволяват на държавни служители да имат приложението на телефоните на компанията. Според американския телевизионен канал CNN властите в повече от половината американски щати са забранили частично или напълно използването на TikTok на бизнес устройства поради опасения, че данните на техните собственици могат да бъдат на разположение на Пекин. Според американските разузнавателни агенции китайската социална мрежа представлява заплаха за националната сигурност.

Социалната мрежа TikTok, която ви позволява да качвате кратки видеоклипове, стартира през 2017 г., а международната й версия – през август 2018 година. Собственик на мрежата е китайската технологична компания ByteDance. Броят на активните потребители на платформата надхвърля 1 милиард, приложението й е изтеглено повече от 3 милиарда пъти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст