ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Клаудия Бух наследява шефа на европейския банков надзор Андреа Енрия

ецб

Шефът на ЕЦБ е взела телефоните на членовете на Управителния съвет преди срещата, за да не изтича информация.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард е иззела телефоните на всичките 26 члена на управителния съвет, за да предотврати изтичане на информация. Това е станало по време на среща, на която беше обявено, че вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудия Бух ще оглави надзорния орган на ЕЦБ – Единния надзорен съвет, предаде Ройтерс, позовавайки се на два източника. Назначаването на Бух беше официално обявено от ЕЦБ на 13 септември. Тя ще встъпи в длъжност на 1 януари 2024 година.

Председателят на надзорния борд на ЕЦБ е най-високопоставеният регулатор на еврозоната, който контролира най-големите банки на блока на еврото и е овластен да помага за оформяне на наредбите, определящи структурата на сектора. През март 2023-а Бух влезе в Надзорния борд на ЕЦБ, който се събира на всеки три седмици, за да обсъжда, планира и осъществява надзор. 

Събеседниците на агенцията съобщиха, че на членовете на съвета са върнати телефоните им след одобрението на кандидатурата на Клаудия Бух. Според източници, Кристин Лагард е решила да вземе телефоните поради факта, че новината за назначаването на настоящия ръководител на Единния надзорен съвет Андреа Енрия през 2018 г. е попаднала в медиите преди официалното съобщение.

Петгодишният мандат на Енрия като шеф на надзора на ЕЦБ, който не подлежи на подновяване, изтича в края на декември. Той получи позицията през 2018-а в битка с Донъри и французина Робер Офел и седна в стола на предшественичката си Даниел Нуи на 1 януари 2019-а.

Ройтерс отбелязва, че решението на ръководителя на ЕЦБ да конфискува телефони от членове на борда е взето, след като агенцията публикува ексклузивна история на 13 септември за плановете на Европейската централна банка да повиши ключовата си прогноза за инфлацията тази седмица, за да проправи пътя за повишаване на лихвените проценти. 

Публикацията на Ройтерс повлия на прогнозите на много икономисти и анализатори, които очакваха, че ЕЦБ не планира да повишава лихвите, отбелязва агенцията. По време на срещата Лагард е осъдила изтичането на информация, предаде Ройтерс.

На 14 септември ЕЦБ увеличи лихвените проценти с 25 базисни пункта. Сега процентът по кредитите е 4.5%, по депозитите – 4%, по маржин заемите – 4.75 процента. Увеличението, което може да е последното в настоящия цикъл на парично затягане, се обяснява с продължаващото високо ниво на инфлация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст