ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС планира да въведе данък върху печалбите от блокирани активи на Русия

Европейски съюз

Европейската комисия планира да задължи организациите, които получават дивиденти от замразени руски активи, да насочват по-голямата част от печалбите към бюджета на Европейския съюз. Това съобщава Bloomberg.

Очаква се решението на европейските политици да донесе около няколко милиарда евро в бюджета на общността.

Агенцията уточнява, че представители на ЕС на среща с представители на Германия, Франция, Испания, Италия и Белгия са предложили да се въведе данък върху печалбите от блокирани активи на Банката на Русия. Общият размер на руските активи е около 200 милиарда евро.

Повечето конфискувани активи на Русия са в пари и депозити, а останалите са в облигации. Известно е, че по-голямата част от ценните книжа се съхраняват в белгийския депозитар Euroclear. През първото тримесечие на тази година печалбата на финансовата група от руски активи възлиза на 750 милиона евро. Ако инициативата за конфискуване на лихви върху руски активи бъде подкрепена, това може да донесе почти 3 млрд. евро.

Към момента работната група вече е одобрила поетапното изпълнение на плана.

Някои политици се притесняват, че решението ще има отрицателно въздействие върху валутата на ЕС, тъй като подобни мерки биха могли да насърчат други притежатели на резерви да се откажат от еврото.

Европейският съюз спря да нарича руските бизнесмени “олигарси” при въвеждането на санкции. Това се казва на уебсайта на Официалния вестник на ЕС.

Отбелязва се, че думата „олигарх“ вече не се използва, когато се описват руснаците. Той беше заменен с израза „водещ бизнесмен“.

Според уеб сайта, Съвета на ЕС е направил промени в данните за 140 физически и 41 юридически лица от Русия, които са в черния списък.

По-рано Министерството на финансите на САЩ разшири санкциите срещу Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст