ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отбелязваме Деня на София

света софия

Безплатен вход в общински културни институти за Деня на София

На 17 септември отбелязваме Деня на София и почитаме светите великомъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. С решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. църковният празник на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов се определя като празник на града.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите ѝ момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

Имен ден празнуват Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

Празнична програма и редица събития очакват столичани и гостите на града днес – Деня на София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

В 10 ч. ще се проведе тържествена сесия на Столичният общински съвет. На заседанието ще бъдат връчени отличията на Столична община са “Почетен гражданин на град София” и „Почетен знак на Столична община“.

В 11.30 ч. пред храма „Света София“, дал името на града, ще бъде отслужен тържествен водосвет и издигнато знамето на град София. Водосветът ще отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп заедно с Велбъждски епископ Исаак.

През деня ще бъдат връчени наградите за култура на София.

От 18.00 ч. ще започне празничен концерт на сцената на „София Съмър Фест“ с участието на Любо Киров, Inner glow и “Юпитер 7”. Водещ ще бъде актьорът Александър Кадиев.
Вход свободен.

Концертът ще се излъчва на живо във фейсбук на страниците @Столица Култура и @Art Sofia.

На 17 септември – Ден на София, посетителите ще могат да влизат безплатно в Регионален исторически музей – София.

Свободен е входът за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад “Бански” № 1, археологическите останки под бул. “Княгиня Мария-Луиза” в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, археологическото ниво на храм „Света София“, Триъгълната кула на Сердика, мавзолей костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. 

Безплатен ще е входът в Зоологическа градина – СофияОбщински културен институт Научнообразователен център “Музейко” ще работи с безплатен вход за малчуганите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст