Размерът на Нобеловата награда се увеличава с 1 млн. шведски крони

нобелова награда

Нобеловата фондация реши да увеличи размера на своите награди с 1 милион шведски крони (около 90 хиляди долара). Това се съобщава на сайта на организацията.

Както се посочва в изявлението, промените ще засегнат всяка категория на Нобеловата награда. В същото време представители на фонда подчертаха, че през 2020 г. размерът на наградните плащания вече се е увеличил и възлиза на 10 милиона шведски крони (около 894 хиляди долара).

„Нобеловата фондация реши, че размерът на Нобеловата награда за 2023 г. ще бъде 11 милиона крони (около 984 хиляди долара)“, се казва в изявлението.

На 1 септември Нобеловата фондация обяви, че възнамерява да покани на церемонията по награждаването представители на всички държави, чиито дипломатически мисии работят в Швеция и Норвегия. Говориха и за Русия, Беларус и Иран.

Още на следващия ден обаче организацията оттегли поканите, изпратени до посланиците от Москва, Минск и Техеран. Представители на фонда обясниха тази ситуация като прекалено остра реакция от страна на Стокхолм. В съответното изявление се подчертава, че недоволството на шведските власти „напълно засенчва“ първоначалното решение на организацията.

Нòбеловата награда се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са впечатляващи методи или умения, или са направили изключителен принос за развитието на обществото в областите физикеа, химия, литература, мир и медицина или физиология. Днес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание. Наградените с наградата се наричат Нобелови лауреати.

Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на Алфред нобел, шведски индустриалец и изобретател на динамита. Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 година. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. 

Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г., пет години след смъртта на Нобел.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, в Стокхолм и Осло. От 1902 г. насам всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краля на Швеция. 

Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст