ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рей Далио предпочита кеша пред дълга

Рей Далио

Основателят на “Бриджуотър асошиейтс” Рей Далио смята, че високоликвидните наличности са по-добър вариант от вложенията в облигации, с което за пореден път показва трудностите, с които се сблъскват инвеститорите в хода на усилията на централните банки да овладеят инфлацията.

“Не искам да притежавам дълг – облигации и други неща от този род”, споделил милиардерът на десетата годишна азиатска конференция на Институт Милкен в Сингапур когато бил помолен да открехне тайната на свежите макроинвестиции в сегашните условия. Той допълнил, че “временно, точно сега кешът е добър вариант”.

На въпроса как да се ликвидират огромните задължения в световен мащаб, Далио коментирал, че когато дългът стане голяма част от икономиката, положението “проявява тенденция да се разраства и ускорява” защото лихвените плащания също стават по-високи. И че “глобусът е точно в тази повратна точка на ускорение”.

Милиардерът посочва, че когато размерът на дефицита принуди Съединените щати да продават масово облигации на вложителите по света, е много трудно да се поддържат лихвените проценти на атрактивни за кредиторите равнища, които да ги мотивират да задържат дълговите книжа, но не и прекалено високи, за да ощетяват емитентите. И когато инвеститорите предпочетат да продават, качвайки доходността, централната банка трябва да реши дали да печата пари и да купува облигации, което ще увеличи инфлационния натиск. Според Далио, “именно тази динамика е налице в момента” и той персонално “смята, че дълговите инструменти с по-дълги сроове до падежа не са добра инвестиция”.

В рамките на обсъжданията по време на конференцията в Сингапур основателят на “Бриджуотър асошиейтс” е посъветвал “новаците” в бранша да разпределят капитала си по такъв начин, че да постигнат ефективна диверсификация, да обръщат внимание на потенциалните източници на смущения и на избират онези мениджъри, които могат да използват новите технологии по най-добър начин.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст