ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съливан и Ван И обсъдиха възможна среща между Байдън и Си

Джо Байдън

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан проведе разговори с китайския външен министър Ван И в Малта на 16 и 17 септември. Страните обсъдиха възможна среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин и други въпроси от двустранните отношения, е казал говорител на Белия дом пред Bloomberg.

Срещата между Джо Байдън и Си Дзинпин е планирана да се състои през ноември по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско.

Предишни преговори между Джейк Съливан и Ван И се проведоха през май в Австрия. Тогава страните обсъдиха конфликта в Украйна и проблемите, свързани с Тайванския пролив. 

Преговорите между президента на САЩ и президента на Китайската народна република последно се състояха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, която се проведе през ноември 2022 година. 

Джейк Съливан и Ван И са обсъдили и ситуацията в Украйна и Тайван и също са се договорили да поддържат контакти. Това се казва в разпространено писмено изявление на Белия дом.

Отбелязва се, че страните са обсъдили ключови въпроси в отношенията между САЩ и Китай, проблеми на глобалната и регионална сигурност, конфликта в Украйна, въпроси, свързани с Тайванския пролив и други теми. “Съединените щати отбелязаха важността на мира и стабилността в Тайванския проток. И двете страни се ангажираха да поддържат този стратегически канал за комуникация и да проведат допълнителни контакти на високо ниво и консултации през следващите месеци по ключови области в отношенията между Съединените щати и Китайската народна република“, се посочва в документа.

На 18 септември 2023 г. са планирани преговорите между Ван И и руския външен министър Сергей Лавров. Страните планират по-специално да обсъдят уреждането на войната в Украина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст