ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дронът в Тюленово ни изненада като снега през януари

Досега управляващите упорито отказваха да признаят огромната опасност за сигурността в Черно море, сега вече открито заявяват, че войната на Русия в Украйна няма начин да ни заобиколи. Тук вече не става дума за регионален конфликт и всички европейски страни – малко или много – вече сме замесени. Дронът, който на 17 септември (неделя) вечерта изплува край с. Тюленово и след близо 12-часова медийна и Фейсбук гюрултия най-после бе взривен от трима пишман сапьори, е поредно доказателство за това. Както и за способността на нашите спецчасти адекватно да реагират на всяка реална заплаха за държавата.

Някои люде може и да ни се обидят, но за съжаление това е положението. Дронът с мината е открит от местни жители в неделя вечерта, те веднага подават сигнал до когото трябва, но военните сапьори пристигат чак на следващия ден сутринта и по обед някъде успяват да обезвредят бомбата.

Взривното устройство е било 50-60 см, а самият дрон – 3 метра. Според военният министър Тодор Тагарев,

нощното обезвреждане е щяло да изложи селото на риск.

По-странното обаче е друго: устройството бе гръмнато преди спецовете ни да разберат на кого точно е дрона – на Русия или на Украйна, и как точно се е озовал сред скалите на с. Тюленово.

Ясно, че сапьорите, които са обезвредили “адската машина”, най-вероятно знаят чий е дрона и кой би могъл да е “майстора” на взривното устройство. Защо обаче и командирите и началниците им нагоре по веригата си мълчат и нищо не казват…

Според военният министър със сигурност можело да се предположи, че

летателният апарат е свързан с войната на Русия срещу Украйна. 

Прекрасно прозрение, само че това и ние го знаем, при това – без необходимостта от чужда помощ.

Поне от месец-месец и половина Русия бомбардира “едни” украински пристанища по река Дунав, а в отсрещните румънски села постоянно “валят” останки от дронове и парчета от най-различни боеприпаси. Така че България се оказва все по-близо и по-близо до фронтовата линия и

като нищо може да се окаже дори… неволна мишена.

“Дронът не е регистриран от радиолокационни станции. Не знаем кога и как се е появил. Това са трудни цели за стандартната система за противовъздушна отбрана. Това е летателен апарат с много малка площ, лети ниско. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи, има си рисковете и за България”, обясни министър Тагарев.

За рисковете всички сме наясно, но предвид готовността ни да ги посрещнем, те някак са двойно повече. Ако системите ни не засичат подобни цели, това означава ли, че

злонамерени сили безпроблемно могат да взривяват

кораби около нас?

А пък, ако това “не можене” не е новина от вчера и оня ден, защо Министерството на отбраната не помисли за по-специално наблюдение в Черно море още преди година? Или поне преди два, когато Русия излезе от зърнената сделка, Украйна обяви решението си да продължи износа по „хуманитрен коридор“, а Москва обяви всички търговски кораби за военни цели? Все пак нали българските радари не са само за украшение, а да разчитаме само НАТО да ни върши работата, все още си е бая неприлично?

Ето защо реакция на кмета на Шабла си беше съвсем на място: в прав текст той призова държавните институции да организират по-редовно наблюдение, за да бъдат откривани подобни обекти навреме. И апелира Министерство на отбраната и “Гранична полиция”

да правят периодични обходи с хеликоптери и с дронове,

за да откриват такива обекти във водата и да ги обезвреждат навреме.

Премиерът Николай Денков коментира, че първо трябва да се установи откъде е дошъл летателния апарат и едва след това ще преценява дали да свика заседание на Съвета за сигурността към Министерския съвет.

Местният ресторантьор пък, който е подал сигнала към тел. 112 в неделя вечерта (около 21:40 ч.), сподели пред медиите, че  в първия момент не са се отнесли сериозно към него. Всички са били уведомени, но отначало са се чудили дали става дума за шега, или работата е сериозна, а после…

започнало едно чудене как точно дронът се е озовал на брега

– дали е паднал от въздуха, или е бил “довлечен” от течение.

 И Русия, и Украйна, нападат черноморски територии с дронове и докато войната бушува, такива “неща” ще се случват. Важното е да сме подготвени, а не както първия сняг, който дори в средата на януари да падне, пак ще изненада Столична община и ще я хване неподготвена като през лятото. Ясно е, че НАТО ще изпълни ангажимента си към нас, но защо не си помогнем сами, след като можем и никой с нищо не ни пречи?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст