ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инцидентът с простреляния младеж в столицата прераства в скандал

огнестрелно оръжие пистолет

Случаят с простреляното и починало впоследствие в болница 18-годишно момче предизвика множество коментари и въпроси дали ситуацията е налагала употребата на оръжие от страна на полицията. Както е известно, днес рано сутринта полицай простреля маскиран младеж след преследване край бившия завод “Витоша” в София. По-късно младежът е починал в болницата. 

По информация на МВР, малко след 2 часа е получен сигнал в полицията, че в района на столичен хотел трима непознати са нападнали две момичета, ударили едно от тях и след заплаха им отнели раница с лични вещи и пари.

МВР твърди също, че рано тази сутрин охранител в столичен бизнес център подал сигнал в полицията, че трима маскирани прескачат оградата на обекта, носейки багаж.

На място са били изпратени полицейски екипи. Те започнали преследване на трите момчета, които се опитали да се качат в автобус на градски транспорт. 15-годишен е задържан на място, а двама скочили от автобуса и побегнали пеша.

При преследването са произведени предупредителни изстрели в безопасна посока, но бегълците не спрели. При произведен още един изстрел е ранен един от тях – 18-годишен. Незабавно е откаран в болница, но по-късно е починал.
Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около случаите продължава.

Член 87 (1) от Закона за МВР указва кога и при какви обстоятелства полицията може да използва служебно оръжие:

Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо:

1. при въоръжено нападение или заплаха с оръжие;

2. при освобождаване на заложници и отвлечени лица;

3. след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга;

4. след предупреждение за предотвратяване бягство на лице, задържано по съответния ред за извършено престъпление от общ характер;

5. при вземане на мерки за осигуряване на лична безопасност по чл. 75, ал. 2.

(2) При използване на оръжие полицейските органи са длъжни да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено, и да не застрашават живота и здравето на други лица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст