ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Липсата на лекарства е сред основните проблеми за българските пациенти

Доц. Михаил Околийски и председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Липсата на лекарства и достъпът на хора с увреждания до системата на медицинска експертиза са сред основните проблеми на българските пациенти. Това каза пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване и член на Обществения съвет по правата на пациентите към Министерството на здравеопазването. 

В София се проведе дискусия за Световния ден за безопасността на пациента, който се отбелязва на 17 септември. 

“Смятаме да повдигнем въпроса за електронното здравно досие. В момента е ограничен с електронен подпис или ПИК код на НАП. Не е уреден въпросът как законните представители ще достъпват досието на представляваните от тях лица”, каза Ботева. 

Според нея проблемът с липсата на лекарства не може да бъде решен, както се прави сега – на парче, като се ограничава износ на дадено лекарство или с инцидентен и спешен внос на липсващо лекарство. 

“Ако се променят политиките при реимбурсация на медикаментите, особено тези, които се покриват от НЗОК, проблемът може и да се реши”, допълни тя.

МЗ продължава да работи за промяна на системата, която следи за недостиг на лекарствата, заплащани от НЗОК. Това потвърди заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст