ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Вътев покани на среща представители на протестиращите

Земеделският министър Кирил Вътев след Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Министърът на земеделието Кирил Вътев покани на среща представителите на инициативния комитет, организиращ общонационалния земеделски протест. 

“Кабинетът на Николай Денков и Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния интерес. Като част от този кабинет, аз няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребителите”, заяви в отвореното си писмо-покана министър Вътев.

Той уверява фермерите, че в нощта на 15-и срещу 16-и септември, след решението на Европейската комисия да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега. 

По думите му в тези разговори се настоява Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Земеделският министър подчерта, че за да бъде уточнена българската позиция обаче, е нужно участието на браншовите организации и добави, че представители на тези организации са добре дошли в агроведомството по всяко време. 

В заключение Кирил Вътев информира земеделците, че след обсъждане в Министерския съвет на декларацията от инициативния комитет, формулираните искания в пет точки са удовлетворени. Остава прецизирането само на точка 1, която засяга вноса на храни от Украйна.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие формулира пет искания към управляващите: 

– Да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. 

– До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации за загубите заради войната в Украйна.

– Да бъде незабавно платена и държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи. По повод това искане земеделското министерство обяви, че от днес, 18 септември, до 6 октомври 2023 г. стопаните могат да подават заявления за финансовата подкрепа. Парите ще бъдат изплатени до 27 октомври.

Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Припомняме, че земеделците вече отказаха една среща с министър-председателя, финансовия министър и министъра на земеделието (повече по темата ТУК).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст