ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът започва седмицата с извънредните заседания

Парламент нов зала депутати

Днес, 18 септември, парламентът ще заседава извънредно от 14:00 часа. Това се налага, след като миналата седмица депутатите приеха решение от 6 октомври да излязат в почивка заради предизборната кампания за местните избори и съответно ще работят от понеделник до петък в седмиците преди отпуската.

През целия период до изборите ще има заседания на парламентарните комисии.

Като първа точка в дневния ред за 18 септември, публикуван на сайта на Народното събрание, е първото четене на промените в Закона за авторското право и сродните му права.

При обсъждането на проекта, внесен от Министерския съвет, в парламентарната комисия по културата и медиите представители на сдружение „Филмаутор” изразиха своето несъгласие с предлаганите промени. Те са категорични, че законопроектът не защитава интересите на правоносителите, ощетява ги и засилва съществуващия дисбаланс в отношенията.

От сдружението, което представлява над 1500 български режисьори, сценаристи, оператори и продуценти на филми, както и повече от 180 000 правоносители от цял свят, алармират, че в проектозакона не се предвижда възможност за колективно договаряне между автори и ползватели.

Още по-притеснителното за творците е, че България ще продължи да бъде единствената държава в ЕС, в която филмите ще се препредават безплатно и в ущърб на техните автори и продуценти.

Телевизиите и мрежите ще отказват да плащат отчисления за препредаването, спекулирайки, че от тях се иска двойно да плащат за авторите.

Освен това проблемът ще се пренесе и върху програмите, разпространявани чрез пряко въвеждане – в пакетите на кабелните и сателитни оператори.

Вторият проект за промени в Закона за авторското право и сродните му права е внесен от депутата Божидар Божанов. Ако те бъдат приети, авторите на научни текстове, за чието написване те са получили публично финансиране, ще могат да ги публикуват в публични, некомерсиални хранилища, преди или след публикацията в научните издания, за чийто достъп трябва да се заплаща. Това ще важи само за публично финансирани научни изследвания, независимо дали финансирането е частично или изцяло.

Също за днес е предвидено депутатите да обсъдят на първо четене измененията в Закона за съдебната власт, както и Законопроект за ратифициране на споразумението за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам.

Измененията в Закона за съдебната власт са внесени от Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов от “Продължаваме промяната” – “Демократична България”. Тяхното предложение е разпоредбите за разследване на главния прокурор да важат и за неговите заместници.

От БНР припомнят, че повод за внасянето на измененията е отказът на Висшия съдебен съвет да назначи съдия Даниела Талева като прокурор, разследващ престъпления, извършени от заместник на обвинител номер едно. Тогава от ВСС обяснили, че причината да не назначат Талева са пропуски в закона.

Тримата депутатите от ПП-ДБ предлагат и да бъде създадена единна система за случайно разпределение на дела, която да замени сега съществуващите три паралелни системи в общите и административните съдилища. Новата система ще бъде използвана и в делата срещу главния прокурор и неговите заместници.

В дневния ред на извънредното заседание е заложено и първото четене на промени в Закона за биологичното разнообразие и в Закона за енергетиката. На второ четене парламентът ще разгледа измененията във Валутния закон.

Във вторник (19 септември) също е предвидено извънредно заседание на Народното събрание, но от 9:00 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст